Vaječný likér: sváteční likér, který letos nesmíte vynechat!

Ale oblíbený není jen u nás. Úspěch slaví po celém světě. A jaká je vlastně historie tohoto chutného nápoje?

Historie vaječného likéru sahá až do ranného středověku. V Anglii se tehdy popíjel horký nápoj s vejci a horkým mlékem. Pravděpodobně kvůli vejcím mu byly přisuzovány regenerační účinky. 

Mniši v té době pili kávu s vejci a fíky.

krb

Jakýsi předchůdce dnešního vaječného likéru byl ale nápoj zvaný Posset. Ten se tradičně připravoval s horkým mlékem, vínem či pivem a kořením. Dovolit si ho tehdy mohla jen šlechta, neboť suroviny na něj byly pro běžný lid příliš drahé.

Odtud už je jen krůček k vaječnému likéru neboli také eggnogu. Během 18. století dostali Angličané eggnog přes Atlantik, kde si ihned získal obrovskou popularitu. Ve Spojených státech je dodnes neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. A první prezident Spojených států George Washington dokonce sepsal svůj vlastní slavný recept na vaječný likér.

Ve světě najdete vaječný likér pod různými názvy. Na Jamajce se například jmenuje Koquito a vyrábí se z rumu a kokosového mléka. V Mexiku byste ho hledala pod názvem Rompope a zaujalo by vás složení z třtinového rumu a mexické skořice. Ale abychom nebyli tak daleko, ochutnat můžete v Německu Eierpunsch, kde se skloubí bílé víno, vejce, cukr, hřebíček, čaj a skořice.

nápoj

Recept na domácí vaječný likér

Budete potřebovat: (na 800ml likéru)

  • 4 žloutky
  • 25g cukru (krupice)
  • 250ml mléka
  • 250ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300ml kvalitního rumu 

Postup:

  • v hrnci vyšlehejte metličkou žloutky s cukrem do pěny
  • přidejte mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku
  • směs za stálého míchání přiveďte pomalu k varu (hustota by měla být řidší, než pudink)
  • odstavte a po vychladnutí vmíchejte pravý kvalitní rum
  • přelijte do lahve a uložte do lednice