Zázvor v domě?


V květináčích se dá pěstovat mnoho rostlin, tak proč nezkusit třeba zázvor. Jeho kořen je skvělým pomocníkem při nachlazení, kdy nám uleví výborný zázvorový čaj. V horkých dnech zase přijde k chuti zázvorová limonáda. A je také vhodný k „doladění“ mnoha pokrmů. Na pěstování v domácích podmínkách není náročný. Zvládne to i začátečník, chce to jen trochu trpělivosti. Na první úrodu je totiž potřeba počkat pár měsíců. Jak na to?

zázvor sklizeň

Sadba z obchodu

Nejdříve si v obchodě koupíme pěkný kousek zázvoru. Vyhlédneme si takový, který má hezky buclatý tvar, jemnou slupku a několik zelených oček.  Než ho zasadíme, namočíme ho přes noc do teplé vody. Zbaví se v ní toxinů.

růžový květ

Široký květináč

Zázvor sázíme do dostatečně prostorného květináče. Umístíme ho tak, aby pupeny směřovaly vzhůru. Zasypeme ho vrstvou zeminy, která má cca 3 až 5 centimetrů. Použijeme kyprou půdu bohatou na živiny.

 

Má rád teplo

Nádobu postavíme na teplé stanoviště. Ven raději ne, pěstování by mohl ukončit i mírný mrazík. Zaléváme mírně, ale často. Kořen potřebuje vláhu, zeminu v květináči udržujeme vlhkou (vhodné je použití rozprašovače).

bílý zázvor

První úroda

Když uplynou asi čtyři měsíce, můžeme odhrnout půdu a sklidit si prvních pár kousků kořene. Po jejich odříznutí půdu zase dobře zahrneme. Velký kořen můžeme sklízet až asi za deset měsíců. V květináči si necháme několik malých oddenků. Aby z nich vyrostla nová rostlina.

 

Další možností, jak zázvor pěstovat, je samozřejmě také zakoupení semen nebo vzrostlých sazenic v zahradnictví.

 

Na závěr recept na zázvorový sirup:

připravíme si:

–       2 l citronové šťávy

–       0,5 l medu

–       2 kg nastrouhaného zázvoru

–       2 kg třtinového cukru

–       5 citrónů a 5 limetek

–       15 hřebíčků

–        nastrouhaný muškátový oříšek (asi polovinu)

–       3 vanilkové lusky

–       20 větviček máty

–       kardamon, badyán, skořici

 

Všechno pečlivě promícháme a necháme 2 dny na teplém místě. Několikrát za tu dobu promícháme. Po dvou dnech zcedíme. Nalijeme do lahví a uchováváme v chladu (vydrží až 3 měsíce). Když máme chuť na limonádu, stačí zředit studenou vodou a ledem. Horkou sirup zalijeme v případě, že potřebujeme zahřát nápojem teplým.